Останні пів року роботи парламенту були схожі на емоційний серіал, кожна серія якого могла отримати найнесподіванішу кінцівку. Пропоную чесно і коротко —  про результати, досягнення й очікування роботи народних обранців IX скликання.

Що покращили?

Розблокували велику приватизацію

У кінці лютого Верховна Рада ухвалила законопроєкт №4543. Він розблокував велику приватизацію, процес якої був зупинений рік тому через пандемію. Вперше з часів продажу “Криворіжсталі” у 2005-му в Україні стартуватиме по-справжньому велика приватизація — за прозорими правилами, на відкритих онлайн-аукціонах. Першим об’єктом буде “Об’єднаної гірничо-хімічної компанії” (ОГХК) зі стартовою ціною в 3,7 млрд грн. Аукціон відбудеться 31 серпня 2021 року.

Реформа Укроборонпрому

Нардепи також підтримали реформу Укроборонпрому, проголосувавши законопроєкт №3822. Цей Закон має стати базою для трансформації і реформування Укроборонпрому у прозорі товариства, на яких має бути впроваджено систему корпоративного управління відповідно до міжнародних стандартів.

Судова реформа

Безперечним досягненням “сезону” весни-літа 2021 стало голосування за необхідні законопроєкти для старту судової реформи. Депутати проголосували законопроєкт №3711-д щодо перезапуску ВККС. Значний плюс ухваленого закону полягає в тому, що депутати врахували ключову правку №453 про вирішальну участь міжнародних експертів у формуванні нової ВККС. Також парламентарі підтримали законопроєкт №5068 із критично важливою поправкою №733, яка має забезпечити реальне очищення Вищої ради правосуддя. 

Початок очищенню судової системи покладено. Єдиною перепоною, наразі є 4 проєкти постанов щодо скасування результатів голосування. Ці постанови мають бути розглянуті у сесійній залі, і тільки потім можна буде передати законопроєкт на підпис Президенту. І вже завтра Рада планує зібратися для вирішення цього питання на позачергову сесію.

Захист викривачів

Бути викривачем корупції в Україні стало безпечніше. Депутати повторно розглянули законопроєкт №3450 з пропозиціями Президента. Однією з визначальних змін стане створення Єдиного порталу повідомлень викривачів, що дозволить забезпечити високі стандарти захисту інформації, отриманої від викривачів, буде єдиний підхід до обробки повідомлень тощо.

Управління арештованим майном

Після багатьох дискусій, заяв, пропозицій і правок парламентарі таки дослухалися та прийняли в другому читанні і в цілому законопроєкт №5141 із вкрай важливими правками до нього. Агентство з розшуку та управління активами зможе реалізовувати рухоме майно за певних умов. Також, тепер саме суд матиме право у своєму рішенні про передачу в управління активів АРМА визначати спосіб управління — реалізація чи управління. Таким чином, законодавство у цій сфері вдалося не тільки не погіршити, але й навіть дещо покращити.

Долання наслідків рішення КСУ

Депутати продовжили гасити результати кризи конституційного правосуддя і посилили відповідальність за недостовірне декларування — саме на це був спрямований президентський законопроєкт №4651. Відтепер покарання за неподання декларації може становити до 1 року позбавлення волі.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(234) "Останні пів року роботи парламенту були схожі на емоційний серіал, кожна серія якого могла отримати найнесподіванішу кінцівку." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Останні пів року роботи парламенту були схожі на емоційний серіал, кожна серія якого могла отримати найнесподіванішу кінцівку.

Що погіршили?

Публічні закупівлі

Під час цієї сесії депутати продовжували пропонувати і голосувати законопроєкти, які виводять все нові й нові тендери з-під дії Закону “Про публічні закупівлі”.  Один з них законопроєкт №3715, який суттєво обмежив перелік того, що можна купувати для протидії коронавірусу без аукціонів. Натомість депутати створили нову корупційну можливість: тепер будь-хто може купувати будь-що за конкурентною, однак майже неконтрольованою, спрощеною процедурою.

Законопроєкт №5309 насамперед був покликаний вдосконалити систему публічних закупівель, і він справді мав низку важливих правок. Але не обійшлося без зради — при голосуванні в цілому цей документ зобов’язав бізнес під час оскарження закупівель до АМКУ надавати докази порушень їхніх прав і інтересів. Навіть більше — ухвалений закон дозволив проводити закупівлі до 30-ї річниці незалежності України без прозорих конкурентних торгів. 

В ці статті бюджету вписали закупівлі обладнання для лікарні Охматдит, модернізацію та будівництво 6 аеропортів в обласних центрах, запуск космічної системи “Січ-2-1” та чимало іншого. Загалом витрати до Дня Незалежності оцінюють в 5,4 млрд грн, і все це — без можливості контролю за цими витратами. Також з-під дії профільного Закону вивели будівництво Великої кільцевої дороги навколо Києва — наразі бюджет проєкту оцінюють у 85 мільярдів гривень. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(206) "Загалом витрати до Дня Незалежності оцінюють в 5,4 млрд грн, і все це — без можливості контролю за цими витратами. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Загалом витрати до Дня Незалежності оцінюють в 5,4 млрд грн, і все це — без можливості контролю за цими витратами.

Що перенесли “на потім”?

Зміна статусу НАБУ

Очікуваний проєкт закону 5459-1 про зміну статусу НАБУ не був прийнятий остаточно — його проголосували лише в першому читанні. Наразі в законопроєкті пропонується, щоб НАБУ стало центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, зовнішній аудит Бюро буде проводитися щороку трьома експертами, визначеними урядом за пропозицією міжнародних партнерів, а також передбачається можливість дострокового звільнення чинного директора Артема Ситника.

Реформа СБУ

Те що не змогли попередники, але те що теперішня команда має довести до кінця. СБУ має займатися безпекою країни, а не антикорупційними справами і тиском на бізнес. Зовсім скоро має бути розпочата реформа за відповідним законопроєктом №3196-д, про що не забули нагадати ЄС, НАТО і США. Цей документ був проголосований лише в першому читанні, і до нього ще є багато питань, адже поки виглядає що повноцінною реформою служби цей законопроєкт назвати не можна.

Антикорупційна стратегія

Уже четвертий рік в Україні немає актуального програмного документа для проведення антикорупційних реформ — дія попередньої Антикорупційної стратегії завершилася у 2017 році. Попри заклики громадськості, настанови президента на тому, що парламенту варто таки прийняти цей надважливий документ, розгляд відповідного законопроєкту №4135 так і не внесли навіть до порядку денного. Приймати Антикорстратегію депутати планують вже восени.

Ліквідація ОАСК

За ініціативою Президента до ВРУ було направлено два законопроєкти№5369 та №5370про ліквідацію вотчини Павла Вовка та утворення Київського міського окружного адміністративного суду. До сесійної зали ці законопроєкти так і не дійшли — вони навіть не були розглянуті на профільному комітеті. Коли дійдуть — невідомо, як і те, чи дійдуть взагалі. А Вовк і компанія залишаються на посадах.

Замість висновків

Як бачимо, під час п’ятої сесії було зроблено чимало. Але надто часто депутатам доводилося спішно виправляти власні помилки, як у випадках із законопроєктами про захист викривачів та посиленням відповідальності за брехню в деклараціях.

Дев’ята сесія Ради показала, що “турборежим” пішов у небуття. Відтепер усі рішення прийматимуться важко, а інколи — і з-під палиці, себто жорстких вимог від Зеленського, чи при котрому вже нагадуванню від Великої сімки, ЄС та США. 

Вже зараз ми бачимо, що на нас чекає бурхлива осінь. І треба готуватися до найнеймовірніших несподіванок від народних обранців, які просто в залі можуть перекреслити усю вже проведену позитивну роботу.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(229) "Як бачимо, під час п’ятої сесії було зроблено чимало. Але надто часто депутатам доводилося спішно виправляти власні помилки." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Як бачимо, під час п’ятої сесії було зроблено чимало. Але надто часто депутатам доводилося спішно виправляти власні помилки.

Джерело: blogs.pravda.com.ua