Нещодавно Верховна Рада проголосувала за правку, що фактично унеможливить реалізацію конфіскованих активів, які Фонд держмайна отримує у своє управління. Продаж цього майна мав стати основним джерелом наповнення Фонду ліквідації наслідків російської збройної агресії, з якого фінансують відбудову і компенсації.

Йдеться про зміну до законопроєкту 8250, яку вніс профільний комітет у день його голосування. Згідно з нею, Фонд держмайна зможе реалізувати лише ті активи, які належать резидентам держав, що здійснюють збройну агресію проти України.  

«На перший погляд, це формулювання видається логічним. Але з юридичної точки зору, це воно поставило під загрозу усю реалізацію конфіскованих активів», — пояснює юридичний радник TI Ukraine Андрій Швадчак.

При стягненні активів у дохід держави вони перестають належати попереднім власникам. Відповідно, якщо ФДМУ має право реалізували винятково ті активи, які належать вказаним резидентам,він не зможе продати те, що вже перестало належати їм.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(273) "На перший погляд, це формулювання видається логічним. Але з юридичної точки зору, це воно поставило під загрозу усю реалізацію конфіскованих активів" ["quote_author"]=> string(27) "Андрій Швадчак" }

На перший погляд, це формулювання видається логічним. Але з юридичної точки зору, це воно поставило під загрозу усю реалізацію конфіскованих активів

Андрій Швадчак

І це лише одна з проблем із цим формулюванням, через які Фонд держмайна не зможе продати конфісковані активи, що їх отримує в управління. 

«Цю ситуацію потрібно виправити якнайшвидше. Адже кошти з продажу конфіскованих активів мають стати головним джерелом наповнення Фонду ліквідації, з якої фінансують відбудову і конфіскації за пошкоджене майно, зокрема в межах проєкту єВідновлення», — наголошує заступник виконавчого директора TI Ukraine з інноваційних проєктів Іван Лахтіонов.  

Нагадаємо, що станом на червень 2023-го в межах санкційного механізму конфіскували понад 130 об’єктів нерухомості, корпоративні права та акції у понад 40 підприємств. Зі свого боку експерти TI Ukraine зібрали усю інформацію про процеси конфіскації майна пособників кремлівського режиму та об’єкти, які вже у них забрали — ці дані зовсім скоро всі охочі зможуть побачити на онлайн-платформі «Як конфіскувати російські активи в Україні?».

Ця публікація підготовлена Transparency International Ukraine за фінансової підтримки Швеції.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(456) "Цю ситуацію потрібно виправити якнайшвидше. Адже кошти з продажу конфіскованих активів мають стати головним джерелом наповнення Фонду ліквідації, з якої фінансують відбудову і конфіскації за пошкоджене майно, зокрема в межах проєкту єВідновлення" ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

Цю ситуацію потрібно виправити якнайшвидше. Адже кошти з продажу конфіскованих активів мають стати головним джерелом наповнення Фонду ліквідації, з якої фінансують відбудову і конфіскації за пошкоджене майно, зокрема в межах проєкту єВідновлення

Іван Лахтіонов