Зростання показників України на три бали у дослідженні — один із найкращих результатів у світі за минулий рік. Тепер ми посідаємо 104-ту сходинку зі 180 разом із Бразилією, Сербією та Алжиром. Середній показник у світі — 43, а в країнах ЄС — 64 бали.

36 балів — це найкращий показник нашої держави за історію вимірювання Індексу. Так само найвищі показники цьогоріч продемонстрували ще 16 країн, такі як Естонія, Латвія чи Молдова. Нагадаємо, що за часів режиму Януковича, 2013 року, Україна перебувала ближче до дна Індексу з 25 балами та 144-м місцем. А зараз ми опинилися майже у середині загального списку. Натомість 23 країни, серед яких Росія, Іран та Оман, досягли найнижчих історичних показників у Індексі.

На що впливають результати Індексу сприйняття корупції-2023 (Corruption Perceptions Index, СРІ), як Україні вдалося здобути такий результат, як його покращувати надалі і взагалі які проблеми у цій сфері нині турбують світ, розкажемо детальніше.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(475) "За часів режиму Януковича, 2013 року, Україна перебувала ближче до дна Індексу з 25 балами та 144-м місцем. А зараз ми опинилися майже у середині загального списку. Натомість 23 країни, серед яких Росія, Іран та Оман, досягли найнижчих історичних показників у Індексі." ["quote_author"]=> string(37) "Олександр Калітенко" }

За часів режиму Януковича, 2013 року, Україна перебувала ближче до дна Індексу з 25 балами та 144-м місцем. А зараз ми опинилися майже у середині загального списку. Натомість 23 країни, серед яких Росія, Іран та Оман, досягли найнижчих історичних показників у Індексі.

Олександр Калітенко

Як цьогоріч вимірювали сприйняття корупції в Україні

Розуміємо, що для декого покращення картини з українською корупцією в Індексі може бути неочікуваним, адже за останній час ми всі стали свідками численних скандалів. Але корупційні скандали не обов’язково свідчать про зростання корупції в країні. Навіть навпаки, у певному сенсі це може бути ознакою активності антикорупційних органів, громадськості та незалежних медіа. І все це теж позначається на результатах України у дослідженні.

Індекс формується на основі 13 різних авторитетних джерел — від опитувань бізнесменів до аналітики експертів, які дають змогу отримати комплексний збалансований результат. Україну ж досліджують за вісьмома з них, і максимально від кожного можна отримати 100 балів, як і загалом у СРІ.

  • Bertelsmann Stiftung Transformation Index 2024 — 49 балів;
  • World Economic Forum Executive Opinion Survey 2023 — 43 бали;
  • The PRS Group International Country Risk Guide 2023 — 39 балів;
  • Freedom House Nations in Transit 2023 — 36 балів;
  • Varieties of Democracy 2023 — 35 балів;
  • Global Insight Country Risk Ratings 2022 — 35 балів;
  • World Justice Project Rule of Law Index Expert Survey 2023 — 33 бали;
  • Economist Intelligence Unit Country Risk Service 2023 — 20 балів.

Найбільше балів наша країна отримала у Bertelsmann Stiftung Transformation Index, який охоплював період до січня 2023 року включно та додав нам 12 балів. У цьому дослідженні якраз і фіксуються гучні затримання і пов’язані з ними скандали, що так обурюють українців. Дослідники вважають: що більше корупцію карають за законом і відкрито висвітлюють це у медіа, то менше корупціонери почуваються безкарними.

Тож хоча максимального показника в цьому дослідженні ми не маємо, очевидно, що Україна рухається в правильному напрямку. І, попри деякі перепони та недоліки, наявна антикорупційна екосистема функціонує і здатна виявляти топ-корупцію.

За опитуванням керівників бізнесу World Economic Forum Executive Opinion Survey, яке проводилося з квітня по серпень 2023 року, Україна теж підвищила свій показник на вісім балів. Тут цікаво, що одне з його запитань — про типовість ситуації, коли кошти з бюджету потрапляють до окремих осіб чи компаній унаслідок корупції на закупівлях. І тут позитивним є те, що тривала війна не призвела до тотального закриття тендерів, — більшість закупівель наразі проводиться у Prozorro, де «всі бачать все».

Додаткові п’ять балів за підсумками 2022 року присудив Україні проєкт Varieties of Democracy, він вимірює показники корупції у державному секторі. Цьому, ймовірно, посприяло те, що під кінець 2022 року вже була готова та очікувала на своє прийняття комплексна Державна антикорупційна програма (ДАП) на 2023–2025 роки, яка передбачала 1187 антикорупційних заходів.

Також фундаментом для подальших антикорупційних зусиль може стати продовження судової реформи та оновлення органів суддівського самоврядування.

В інших чотирьох дослідженнях показники не змінилися: Звіт Freedom House про країни перехідного періоду (період дослідження — 2022 рік) — 35 балів, рейтинг ризиків країн організації Global Insight за 2022 рік — 35 балів, Індекс верховенства права відповідно до опитування експертів у лютому—червні 2023 року, укладений проєктом «Глобальна справедливість», — 33 бали, рейтинг ризиків країн аналітичного відділу журналу «Економіст» за 2023 рік (станом на вересень 2023-го) — 20 балів.

Загалом джерела досліджують сприйняття корупції через такі індикатори: хабарництво; розкрадання публічних коштів; кумівство на державній службі; захоплення держави; здатність уряду впроваджувати механізми забезпечення доброчесності; ефективне переслідування корупціонерів; надмірна бюрократія; наявність відповідних законів про розкриття фінансової інформації, запобігання конфлікту інтересів і доступ до інформації; забезпечення захисту викривачів і журналістів.

Тож, якщо підсумувати, рушійною силою нашого зростання в СРІ за час після початку повномасштабної агресії Росії стали активізація топкорупційних розслідувань, розробка ДАП і дедалі більша прозорість закупівель. Натомість на нашому показнику ще не встигли позначитись, адже не потрапили у досліджуваний період, відновлення е-декларування (з виправленням деяких шкідливих вад) і звітності політичних партій, збільшення штатів НАБУ і ВАКС, а також посилення інституційної спроможності САП. І так само цьогорічний СРІ не врахував деяких гучних корупційних скандалів, які здебільшого лунали з початку 2023 року, й тиску на журналістів-розслідувачів і представників громадськості.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(382) "Якщо підсумувати, рушійною силою нашого зростання в СРІ за час після початку повномасштабної агресії Росії стали активізація топкорупційних розслідувань, розробка ДАП і дедалі більша прозорість закупівель." ["quote_author"]=> string(35) "Олександр Калтенко" }

Якщо підсумувати, рушійною силою нашого зростання в СРІ за час після початку повномасштабної агресії Росії стали активізація топкорупційних розслідувань, розробка ДАП і дедалі більша прозорість закупівель.

Олександр Калтенко

На що впливає СРІ і як Україні покращити свої результати

Узагалі СРІ — важливе дослідження, адже на нього регулярно посилаються не тільки науковці, журналісти і бізнес, а й уряди та міжнародні організації. Зокрема, на ці показники орієнтуються і наші іноземні партнери при організації подальшої співпраці з Україною.

Так, в ухваленій торік Антикорупційній стратегії вказується, що концентрація зусиль на впровадженні антикорупційної політики дасть змогу Україні у найближчі роки наздогнати показники СРІ східноєвропейських держав — членів ЄС. А за десять років досягти середньоєвропейських значень СРІ. Європейська комісія теж посилалася на зростання показників України у СРІ у своєму листопадовому звіті.

Україна вже доросла до рівня країни-кандидата в ЄС: цьогоріч ми маємо однакові бали із Сербією і перегнали Туреччину і Боснію та Герцеговину, а від показника Албанії нас відділяє один бал.

Однак це ще точно не кінець, а лише початок, бо до середнього показника в ЄС нам ще далеченько. Щоб рухатись у цьому напрямі, Transparency International Ukraine запропонувала три рекомендації.

  1. Підвищити ефективність боротьби з топ-корупцією.
  • Збільшити спроможність і провести об’єктивний конкурсний добір працівників НАБУ, прокурорів САП і суддів Вищого антикорупційного суду.
  • Розпочати реформу судово-експертної служби, щоб забезпечити своєчасний і непохитний доступ до судово-експертних знань під час розслідувань корупційних злочинів на високому рівні.
  • Усунути суперечності в кримінальному законодавстві та забезпечити розгляд кримінальних справ у розумні строки.
  1. Ефективно використовувати на потреби держави активи корупціонерів і поплічників Росії.
  • Змінити процедури відбору керівництва та провести незалежний аудит діяльності АРМА. Підвищити ефективність управління та реалізації активів.
  • Удосконалити конфіскаційні механізми та правову базу для повернення активів, узгодивши їх із міжнародними стандартами.
  • Удосконалити процеси блокування (про)російських активів (як санкції, що передує конфіскації) і запровадити криміналізацію обходу санкцій.
  1. Розпочати реформу Рахункової палати та Державної аудиторської служби України.

Для ефективного використання коштів в умовах їхньої критичної нестачі необхідно забезпечити належну роботу Рахункової палати та Держаудитслужби:

  • розробити та ухвалити законопроєкт щодо реформування Рахункової палати та оновити процедуру відбору її керівництва та членів. До проведення реформи законодавства відбір і призначення на посади у Рахунковій палаті потрібно зупинити;
  • змістити фокус моніторингів публічних закупівель Держаудитслужби з постконтролю на превенцію. Проводити моніторинги й виявляти суттєві порушення необхідно до укладання договору, щоб запобігти збиткам та іншим негативним наслідкам.

Це лише частина необхідних країні змін, але саме їх ми вважаємо надважливими для подальшого прогресу України, у тому числі і в питанні євроінтеграції.

Результати Індексу сприйняття корупції — найцитованішого глобального дослідження щодо сприйняття корупції у державному секторі — міжнародний рух Transparency International представляє щороку. Тож до наступної презентації в України є час, аби не втратити позитивної динаміки в СРІ.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(422) "Україна вже доросла до рівня країни-кандидата в ЄС: цьогоріч ми маємо однакові бали із Сербією і перегнали Туреччину і Боснію та Герцеговину, а від показника Албанії нас відділяє один бал. Однак це ще точно не кінець, а лише початок." ["quote_author"]=> string(37) "Олександр Калітенко" }

Україна вже доросла до рівня країни-кандидата в ЄС: цьогоріч ми маємо однакові бали із Сербією і перегнали Туреччину і Боснію та Герцеговину, а від показника Албанії нас відділяє один бал. Однак це ще точно не кінець, а лише початок.

Олександр Калітенко

Джерело: zn.ua