З другої спроби відбувся аукціон з приватизації Білгород-Дністровського морського торговельного порту. 

Перший аукціон з приватизації цього об’єкта не відбувся через відсутність учасників. Цього разу в торгах взяло участь три компанії, а переможцем стало ТОВ «Укрдонінвест», яке входить до однойменної групи компаній, що переважно працюють в енергетичному секторі. За даними YouControl, їхнім власником є Віталій Кропачов. 

Фінальна пропозиція становить трохи більше 220 млн грн, і тепер у переможця є 20 робочих днів, щоб сплатити запропоновану ціну. 

Приватизація Білгород-Дністровського порту — це другий випадок продажу морського порту. Нещодавно за понад 201 млн грн було продано Усть-Дунайський морський порт. У порівнянні з цим результатом, де початкова ціна реалізації лоту виросла понад втричі, підсумок продажу Білгород-Дністровського порту скромніший. Вартість зросла трохи більше ніж на 17% — початкова ціна реалізації на першому аукціоні становила 187 млн грн. Але до цього були відповідні передумови. 

Насамперед через повномасштабне вторгнення Білгород-Дністровський порт заблокований з моря. Лише з травня минулого року підприємство почало працювати в режимі «сухого порту» — тут відбувається перевантаження металопродукції та зернових вантажів для дунайських портів.

По-друге, на запропоновану ціну вплинула збитковість порту і розмір його заборгованості. У 2021 підприємство перевантажило всього 2 тис. тонн вантажів і закінчило з негативним результатом у 28 млн грн. У 2022 році доходи підприємства зросли, але за 9 місяців роботи порт знову отримав 2,9 млн грн збитку. Чималий і розмір заборгованості ДП: станом на вересень минулого року вона становила понад 104 млн грн, з яких більше 13 млн грн — по заробітній платі.

Тож загалом згідно з умовами продажу покупець буде зобов’язаний оплатити не лише запропоновану ним ціну з урахуванням 20% ПДВ, але й погасити борги підприємства з заробітної плати та перед бюджетом у розмірі не менше 73 млн грн. 

Крім того, у ФДМУ зазначають, що відновлення повноцінної діяльності порту можливе лише із залученням значних інвестицій для модернізації техніки, будівництва сучасних логістичних потужностей та днопоглиблення. Це дасть поштовх до розвитку підприємства та створення нових робочих місць. 

Нагадаємо, що загальна переможна ціна на аукціонах з приватизації державного майна з початку року вже перевищила позначку в 1 мільярд гривень. 

Ця публікація підготовлена в рамках програми з інституційної розбудови організації, що здійснюється за фінансової підтримки Швеції.
Думки, висновки чи рекомендації належать авторам і не обов’язково відображають погляди Уряду Швеції. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори.