Наприкінці другого року повномасштабної війни ми продовжили долати воєнні виклики та робити Україну сильнішою. 

У 2023-му експерти Transparency International Ukraine підтримували реформи, аналізували законодавство, посилювали нашу антикорупційну екосистему та просували зміни, необхідні для євроінтеграції України. 

Усе це було б неможливим без зусиль ЗСУ, які захищають нас від російських агресорів. І ми особливо вдячні нашим воїнам і зокрема членам нашої команди, які долучилися до лав ЗСУ, за можливість успішно працювати на благо держави в тилу. Також висловлюємо подяку донорам і міжнародним партнерам, які продовжують підтримувати нашу країну і нашу організацію зокрема.

Тож наприкінці року пригадуємо найбільші досягнення непростого 2023-ого.

Традиційно наш рік почався з презентації Індексу сприйняття корупції, в якому за 2022-й Україна отримала позитивний результат — +1 бал. Це зростання може здатися незначним, але за останні 10 років показник нашої країни зріс на 8 балів. І з такою динамікою Україна входить топ 25 країн, які значно покращили свої результати у дослідженні за останнє десятиліття. Цей результат підтверджує, що Україна, попри найскладніші часи, продовжує впевнений антикорупційний поступ. 

У 2023 році TI Ukraine уважно стежила за конкурсами на голів одразу двох антикорупційних органів — НАБУ та АРМА. Ми ретельно моніторили роботу конкурсних комісій, уважно слухали та перевіряли кожне слово кандидатів на співбесідах. Фактично ми збирали цілі “досьє” та ділилися даними з представниками конкурсних комісій, щоб вони змогли обрати справді професійних та доброчесних керівників антикорупційних інституцій. І водночас виходили з аналітичними матеріалами: детальним аналізом кандидатів та перебігу конкурсних відборів. 

Окремі застереження у TI Ukraine були щодо конкурсного відбору на голову АРМА. У нас виникали зауваження до роботи конкурсної комісії й особливо до, обраної нею, переможниці. Тому ми закликали уряд не призначати Олену Думу головою АРМА через відсутність релевантного досвіду та сумнівну доброчесність. Нас почули, але зрештою не дослухалися. Однак ми не зупинилися на цьому й продовжуємо далі моніторити роботу Агентства, оперативно повідомляючи про порушення і недоліки у його діяльності. 

А на додачу наші експерти вже другий рік поспіль допомогали з відбором нових прокурорів до САП. Загалом за рік ми проаналізували 100+ профілів учасників різних конкурсів.

Зараз наші експерти вже стежать за новим конкурсом з обрання голови НАЗК, що має завершитися на початку 2024 року.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(146) "Україна, попри найскладніші часи, продовжує впевнений антикорупційний поступ. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Україна, попри найскладніші часи, продовжує впевнений антикорупційний поступ. 

Загалом за 2023-й експерти TI Ukraine проаналізували понад 100 антикорупційних законодавчих і нормативних актів й адвокатували за або проти їх ухвалення. Ми вийшли з 23 публічними заявами, зокрема закликали відновити е-декларування, обрати гідного керівника АРМА, затвердити Державну антикорупційну програму (ДАП) та не проводити вибори під час війни. 

І це було не дарма — наші заклики чули. Спільними зусиллями громадянського суспільства і міжнародних партнерів у березні Кабмін ухвалив ДАП, в якій зібрані конкретні кроки з системної боротьби з корупцією в різних сферах — цей план розраховано до 2025 року. А в жовтні Верховна Рада відновила е-декларування і відкрила публічний доступ до реєстру декларацій. Тож уже сьогодні українці мають змогу побачити дані про майно чиновників, а трохи згодом НАЗК перевірятиме нові декларації за 2022-2023 роки. 

Ці та інші важливі перемоги врешті привели Україну до перемовин про вступ до Європейського Союзу. Адже саме втілення реформ, у тому числі антикорупційних, було серед головних вимог для відкриття офіційних переговорів після того, як ми отримали статус кандидата до ЄС. 

А ще TI Ukraine просувала інтереси нашої держави на полях профільних міжнародних конференцій в Естонії, Великій Британії, Сполучених Штатах Америки й не тільки. Наші колеги взяли участь у кількох панелях на теми боротьби з корупцією в умовах війни, євроінтеграції, прозорого врядування, ролі громади у відбудові тощо. 

Так, під час Конференції з відновлення в Лондоні виконавчий директор TI Ukraine Андрій Боровик мав честь особисто привітатися з Королем Чарльзом ІІІ. Крім цього, наша організація спільно з партнерами влаштувала окремий захід на тему прозорості процесів відбудови. І спільно з Базельським інститутом управління (Швейцарія) презентували вже другий  policy paper про ті засоби протидії корупції, які ще недостатньо потужні, щоб забезпечити добросовісність витрат коштів на відбудову.  

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(258) "Під час Конференції з відновлення в Лондоні виконавчий директор TI Ukraine Андрій Боровик мав честь особисто привітатися з Королем Чарльзом ІІІ." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Під час Конференції з відновлення в Лондоні виконавчий директор TI Ukraine Андрій Боровик мав честь особисто привітатися з Королем Чарльзом ІІІ.

Звісно ж, активно працювали наші проєкти — DOZORRO та програма «Прозорі міста».

В DOZORRO без упину перевіряли тисячі закупівель. За нашими зверненнями, правоохоронці відкрили 41 кримінальне провадження. Крім цього, у понад 200 закупівлях порушення підтвердила Державна аудиторська служба. А в майже сотні випадків замовники відреагували на наші зауваження самостійно: вносили зміни до умов закупівель та скасовували ті тендери, які виправити було неможливо. Це дозволило виправити проблеми ще до виконання договору та проплат — ідеться про замовлення на 514 млн грн. 

Також тішимося, що TI Ukraine отримала нагороду Prozorro Awards за розвиток нашого  публічного модуля аналітики BI Prozorro. Це найпотужніший інструмент для аналізу даних про публічні закупівлі, який наразі існує в Україні: ним зокрема користуються уряд, органи контролю, журналісти й науковці. І звісно, замовники та учасники публічних закупівель. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(308) "TI Ukraine отримала нагороду Prozorro Awards за розвиток модуля аналітики BI Prozorro. Це найпотужніший інструмент для аналізу даних про публічні закупівлі, який наразі існує в Україні" ["quote_author"]=> string(0) "" }

TI Ukraine отримала нагороду Prozorro Awards за розвиток модуля аналітики BI Prozorro. Це найпотужніший інструмент для аналізу даних про публічні закупівлі, який наразі існує в Україні

Програма «Прозорі міста» презентувала перше «воєнне» дослідження прозорості міст. Аналітики оцінили 70 міст за оновленими критеріями — і це враховуючи виклики війни та суттєві обмеження прозорості в законодавстві. За результатами дослідження ми провели близько 10 консультацій з містами, де надали рекомендації містам, як їм посилювати прозорість управління під час воєнного стану. А вже на початку 2024-го експерти програми проведуть заміри того, як міські ради впроваджували ці рекомендації. 

Наші аналітики також розробили комплексний посібник із деколонізації, який покроково пояснює місцевій владі і мешканцям, як очистити простір своїх міст від імперського та радянського спадку. 

Паралельно з цим експерти TI Ukraine презентували 19 глибинних досліджень, що стосувалися роботи антикорупційних органів, конфіскації російських активів, міських практик прозорості, дерусифікації в містах, державно-приватного партнерства, моніторингу публічних закупівель тощо. Комплексний аналіз процесів та даних дозволяє нам пропонувати справді обґрунтовані та дієві рішення, які можуть посилити антикорупційний поступ України. 

А у липні TI Ukraine запустила спеціальну платформу про конфіскацію (про)російських активів. Наші юристи зібрали актуальну інформацію про те, скільки, де і в кого з росіян та колаборантів вже конфісковані гроші, автівки, підприємства тощо. А ще, пояснили, які існують механізми вилучення активів в Україні, де є певні ризики та як їх нівелювати. 

Крім цього, команда TI Ukraine у взаємодії з агенцією Info Sapiens презентували результати двох хвиль соціологічного дослідження, в якому запитали українців про їхнє бачення майбутньої відбудови та поглядів, побоювань, очікувань. 

У найважчий для країни час ми матеріально підтримували муніципальну владу в межах роботи Фонду екстреної підтримки міст. Допомогу отримали міськради Сєвєродонецька, Кропивницького, Лисичанська, Бахмута, Запоріжжя, Конотопа, Куп’янська, Нікополя, Покровська, Слов’янська, Сум, Херсона та інші — загалом до цього переліку увійшли 19 міст. 

Ми надали допомогу у вигляді мотопомп для відкачування води, генераторів, зарядних станцій, обігрівачів для укриттів та місць розміщення ВПО, меблі та техніку для центрів підтримки ВПО й ветеранів та інше обладнання, яке дозволило нашим містам працювати. 

Ми також підтримували наше незламне військо — придбали квадрокоптери та набори для переливання крові. Загалом у 2023-му TI Ukraine надала допомогу на 3,1 млн грн.

Озираючись назад, можемо констатувати — так, у 2023-му були розчарування, але водночас були й значні спільні перемоги, як-от відкриття перемовин України щодо вступу в ЄС. До їх втілення ми докладали зусиль разом — громадянське суспільство, міжнародні партнери та всі українці. І звісно це все було б неможливим без наших воїнів, які тримають усю нашу країну на своїх плечах. 

Попри все ми стоїмо й будемо надалі щосили давати ворогу відсіч. Зробимо Україну сильнішою у новому 2024 році!

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(197) "Попри все ми стоїмо й будемо надалі щосили давати ворогу відсіч. Зробимо Україну сильнішою у новому 2024 році!" ["quote_author"]=> string(0) "" }

Попри все ми стоїмо й будемо надалі щосили давати ворогу відсіч. Зробимо Україну сильнішою у новому 2024 році!